Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Zoek je een dienstverlener in Frankrijk? Kijk een bij de Nedergids! 

Ben je dienstverlener in Frankrijk? Meld je dan aan!

Al bijna tien jaar lang kom ik er iedere dag twee keer langs en pas dit voorjaar valt hij me op. Dat kan ook komen doordat hij vrij diep langs een klein stroompje staat en pas dit jaar met een tak verder over het muurtje is gegroeid. Het is een merkwaardige boom, die zowel naalden als bladeren heeft. De naalden voelen wel zachter aan dan die van een naaldboom. De naalden zouden misschien een bloeiwijze kunnen zijn.

Ik was nieuwsgierig welke boom het is en ik heb hem gefotografeerd en op internet gezocht. De resultaten lijken er in de verste verte niet op. De ene naaldboom na de andere. Ook zoeken op "loofboom met naalden en bladeren" of "loofboom met naalden als bloeiwijze" levert niets op. Daarom de vraag: wie weet welke boom dit is?Weergaven: 2012

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20190408, Exterieur

Reactie van Bert op 8 April 2019 op 13.29

Theodora, volgens mijn app (Plantnet) is het een Xanthium strumarium oftewel een stekelnoot.

Reactie van Jacqueline (de Maat) Janssen op 8 April 2019 op 13.40

volgens Elseviers bomengids zou het een Salix Pentandra L / laurierwilg kunnen zijn.....

Reactie van Petra Boll op 8 April 2019 op 13.47

Ja  hoor  ik heb hem  gevonden ,  het is  een  laulier wilg ,

Reactie van Bert op 8 April 2019 op 13.58

Nog even verder gezocht en uitgekomen op de Salix caprea  de boswilg(ook volgens de app) Hier te vinden   https://nl.wikipedia.org/wiki/Boswilg . De katjes zijn vrouwelijk !

Reactie van Theodora Besse op 8 April 2019 op 15.01


Alledrie bedankt voor de snelle antwoorden. Inderdaad lijkt mij de laurierwilg het meest waarschijnlijk. Ik vind op internet geen foto's in het stadium waarin "mijn" laurierwilg momenteel verkeert. Ik zal dus nog even moeten wachten hoe de bladeren zich ontwikkelen. Maar vooral de foto van Petra is heel duidelijk. Het katje, zoals het bij wilgen heet, lijkt precies op de katjes van mijn eerste foto. Ze zullen zich in mei openen in witte pluisjes, zie Wilde-Planten.nl, met veel foto's.

Ondertussen is Bert met de boswilg gekomen, maar de foto in zijn link van de katjes van de boswilg lijken niet op "mijn" katjes. Zelf heb ik inmiddels de schietwilg gevonden. De katjes daarvan lijken net als die van de laurierwilg erg op die van mijn foto. Bovendien staat er:

"De bloeiwijzen zijn katjes, die tegelijk met de bladeren verschijnen."

Dat is bij mijn wilg dus ook het geval. Maar nogmaals: ik wacht even de ontwikkeling van bladeren en katjes af.

Katjes van de schietwilg

Reactie van Theodora Besse op 8 April 2019 op 15.09


Sorry, ik heb me verteld. Alledrie moet allevier zijn!

Reactie van Krelis (83) op 8 April 2019 op 20.09

@Mevr. Besse

"Sorry, ik heb me verteld. Alledrie moet allevier zijn!"

Als u uzelf meetelt inderdaad 4.

Reactie van Theodora Besse op 8 April 2019 op 20.28


Heremetijd, ik ben wel een sufferd. Dank Krelis. De eerste keer niet verteld, de tweede keer wel. Een beetje dom heet dat geloof ik.

Reactie van Frans op 9 April 2019 op 7.57

PLanten- en bomenliefhebbers: er bestaat een schitttterende app, online te gebruiken op pc, op smartphone, "in the fields" and everywhere waar een dataverbinding is:  Plant@net.

Hoe gebruiken:  op pc gewoon openen in je browser, een account aanmaken ( gratis ) een regio kiezen: hier bvb West-Europa, een of meerdere fotos nemen van bvb het geheel, een blad, een bloem en dit invoeren, wel aanduiden welk plantenonderdeel die bewuste foto is: een bloem - blad - en zo verder. je foto wordt geupload naar de server van plantnet en vergeleken met miljoenen andere fotos, binnen enkele seconden krijg je antwoord op je vraag + inzage in meestal vele tientallen fotos van dezelfde plant /struik of boom om zelf nogmaals te kunnen controleren of hun determinatie juist is, ook beelden van gelijkaardige maar niet helemaal dezelfde planten, ook daar dus mogelijkheid van je eigen controle op vergissingen.  Als het geheel afgerond is kun je beslissen of plantnet ook jouw foto als contributie mag opnemen in hun bestanden zodat ook anderen daarvan kunnen genieten en de database uitgebreid en dus nog nauwkeuriger wordt.

Dit programma werkt fenomenaal, reeds frequent gebruikt, ook mensen die bvb opleiding tot herborist volgen gebruiken dat dagelijks, de resultaten zijn schitterend, én het is gratis.

Ook op smartphone perfect bruikbaar, een foto nemen, invoeren, plantonderdeel kiezen en even geduld.  Indien geen dataverbinding, toch foto nemen, opslaan , en als er "réseau" is uploaden, fenomenaal!  Ik heb dit ondertussen ook gedetermineerd in ong. 30 seconden en ben nieuwsgierig naar jullie resultaten , geef gerust door!!!     Francois de Barret sur Meouge

Reactie van Theodora Besse op 9 April 2019 op 9.06


Lijkt me fantastisch, Frans. Maar kun je misschien een link geven waar die app op mijn PC is te downloaden? Als ik www.plant.net typ, kom ik hier terecht: website te koop.

Na veel gegoogel kwam ik terecht op Pl@ntNet, dus ik vermoed dat je dat bedoelt. Nergens kan ik mijn PC invullen. Wel stond mijn oude smartphone daar ingevuld die ik al twee jaar niet meer heb. Niet te verwijderen. Toen op m'n huidige telefoon geprobeerd en dat lukte. Maar inloggen lukt van geen kanten. Ook kun je er geen taal instellen, dus alles in het Frans. App weer verwijderd. 

Als ik weer iets onbekends en bijzonders tegenkom, vraag ik het hier wel. Die app is kennelijk voor slimmer volk met meer hersens dan ik.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden