Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Akoestische omgeving van het Franse platte land is heilzaam. Dat zijn leuke dingen voor de mensen ( Paul v Vliet)

Beste Forumleden.

De aanhef van dit artikeltje doet misschien wat 'wetenschappelijk ' aan, maar de inhoud van het bericht is U 

, uit ervaring, al lang bekend ! Toch aardig om dat nog eens onder ogen te krijgen.

De opzet voor het onderwerp kwam ik tegen in een krantenartikel van dagblad Trouw, dinsdag 23 maart 2021 

Na het lezen van het artikel doemde ook de sketch van Paul van Vliet bij mij op: "Dat zijn leuke dingen voor de mensen... .

Waar gaat het om ?   Natuurgeluiden laten ons ontspannen en daardoor onze gezondheid verbeteren. 

Fluitende vogels en het geluid van kabbelende beekjes maakt mensen minder opgejaagd en gestrest wat weer kan leiden tot lagere bloeddruk en rustiger hartslag. ( een glas wijn gaat ook beter smaken (auteur)  :;)

Onderzoekers wijzen op het belang van behoud van de 'Soundscapes' gebieden dus waar een samenspel van klanken van water en dierengeluiden nog duidelijk waarneembaar zijn en heilzaam werken bij de mens.

Ook ik hoor op mijn Franse terrein de buizerds miauwen als ze hoog opcirkelen , ik hoor padden en krekels en zo nu en dan het getsjirp van cicaden. Ik kan tijden luisteren naar het stromen van de rivier de Cere.

Rust en ruimte zijn in Nederland moeilijk te vinden en wetenschappers pleiten voor meer groen in steden en Een prettige akoestische omgeving en minder lawaai van verkeer etc.  moet bij planning een grotere rol gaan spelen.

De cabaretier Paul van Vliet had ik zin sketch "Dat zijn leuke dingen voor de ( stadse) mensen ook een oplossing. Zo nu en dan bij die stadjers gaan rammelen met melk emmers en melkbussen !

Rustig plattelandsgeluid... Van wat tractorgeluid van mijn Franse buurboer, raak ik niet gestrest.

Dat past akoestisch wel op het Franse platte land. Zoemende bijen, een kraaiende haan, een mauwende kat en wat hondengeblaf mogen daar ook wel bij. :)

Ik kom in Frankrijk oren en ogen tekort :)

Weergaven: 506

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210324, Korte Verhalen, Kunst en Cultuur

Reactie van son op 24 Maart 2021 op 17.11

Daar ben ik het zo mee eens! Voor geen prijs zou ik in een stad willen wonen. De geluiden van het zuid-franse platteland, de glooiende heuvels, de planten en bloemen, de wilde dieren, ik geniet er iedere dag van. Maar sinds een week is aan al deze omgevingsgeluiden een verandering gekomen; we hebben nieuwe kozijnen met dubbel glas! De oude kozijnen waren al heel lang aan vervanging toe, ze waren na jaren en jaren van geen onderhoud niet meer te redden. Behalve dat het niet meer tocht, het stof buiten blijft en het glas egaal en helder is, blijven nu ook de geluiden buiten! Onze gezellig tokkelende kippetjes hoor ik met de ramen dicht niet meer of de kleine kikkertjes die de tuin bevolken en ook de nachtelijke geluiden van de krolse katers van de buurvrouw, weg! Hoe moet dat als de cicaden weer muziek gaan maken of de nachtvogels van zich laten horen? Niet elke restauratie is een verbetering....

Reactie van A.L. Longayroux op 24 Maart 2021 op 19.15

Beste Son,

Ja, elk voordeel heb zijn nadeel. Je zal je wat meer buiten moeten bewegen on weer te genieten van de natuurlijke omgevingsgeluiden. Helaas moet ik erken met twee geluidsgolven in de oortjes. Hetblijft wat onnatuurlijk het geluid maar ik doe het er meer. Gelukkig hoor ik bepaalde frekwenties goed waardoor ik bijvoorbeeld merelzang niet mis.

Reactie van A.L. Longayroux op 24 Maart 2021 op 19.21

Beste Son,

Vreemde typefouten op de Pad even herstellen. Ik moet het doen met twee gehoortoestellen. Niet alle geluiden kan ik mer thuisbrengen en ook de richting vanwaar het geluid komt is soms moeilijk waar te nemen. Ik ben op latere leeftijd door een merkwaardig ongeluk in Frankrijk ( gevallen uit ziekenhuisraam 2e verdieping !)zo doof geworden.

De echte ‘sound’ van de ware geluiden kan ik mij nog herinneren. Hrt blijft een droevig verlies.

Ik tel mijn zegeningen ;)

Reactie van son op 25 Maart 2021 op 9.08

Dat de akoestiek van het platteland de mens veel goed doet, daar ben ik het helemaal mee eens. Het lijkt mij dan ook heel vervelend dat u daar vanwege een gehoorbeschadiging minder van kan genieten, idd een droevig verlies. Hopelijk zijn uw ogen nog goed genoeg om dan nog wel van de schoonheid van de natuur te kunnen genieten. Het voorjaar vind ik altijd wonderbaarlijk mooi, een explosie van kleuren!  De tere roze bloesem van de amandelbomen, de witte tapijten van wilde roquette in de (biologische) wijngaarden, de irissen die de slootkanten paars kleuren, de klei-bruine akkers die opeens weer vol staan met frisgeel koolzaad. Daar kan ik heel erg van genieten als ik op mijn (elektrische) fiets mijn dagelijkse ommetje maak. 

Reactie van jones op 25 Maart 2021 op 9.09

Helemaal mee eens, al 15 jaar wonen we hier op het platteland, dierengeluiden en kabbelend water en fluitende vogels, kan niet beter...zou deze idyllische plek graag met veel gasten willen delen dit jaar......in onze romantische B&B waar de tijd nog heeft stilgestaan.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden