Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Spinoza was daar zeker van en Darwin ontdekte dat de mens continu verandert. Dat werd hun zelden in dank afgenomen. Dus oordeel nooit over mensen als U ze niet echt kent, maar let op de wetten van de natuur die alles regelt.

Klik voor meer op:


http://leon-de-marseille.blogspot.fr/2016/02/darwin-en-de-fratsen-van-de-naakte-apeni.html

 

 

Weergaven: 1004

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20160207, Kunst en Cultuur

Reactie van Martin 71 op 8 Februari 2016 op 12.19

leuk om te lezen maar je hebt er niets aan

Reactie van Cornelis Robat op 8 Februari 2016 op 13.13
Zo, dat moet ik op mijn gemak nog eens opnieuw gaan lezen.

Tja, Martin ieder zijn heug. De een leest met plezier over hoe Hollande de wereld redt, de ander over het betere koken in LDF, en weer een ander leest het liefst alleen dit propvol met hints en tops staande forum. Zo heeft ieder zijn ding.
Reactie van Leon Speetjens op 8 Februari 2016 op 14.21

Dag Martin,

gewoon niets lezen waar je niets aan hebt. Dat zou zonde van je tijd zijn. En mogelijk weet jij alles al wat je interessant acht. Gelukgewenst: dat kan niet iedereen je na doen.

Prettige dag verder. En ik weet niet zo goed wat je bedoelt.. Mogelijk een grapje dat zou ik best aardig vinden. 

Vooralsnog niet erg en levert niet echt discussie op. Groet! Amen..

Inderdaad Cornelis: ieder zijn ding.

Ik adviseer je: lees onder INHOUD het leesadvies en begin met stap 1. Daarna weet je of het je onderwerp is en kun je evt. nog wat meer lezen. Ik hoor graag wat je als discussiepunten opdoet. Dus tot straks?

dank + groet

Leon Speetjens

Reactie van frans brugman op 8 Februari 2016 op 16.39

Als iets leuk om te lezen is, dan heb je er toch wat aan. Of zie ik dat nou verkeerd ?

Reactie van Leon Speetjens op 8 Februari 2016 op 17.00

Wij mensen zonder vrije wil?

Dat doet ook denken aan de preadestinatie. Maar Spinoza bedoelde het veel radicaler. De mens die "lopende naakte aap geregeerd door de wetten van de natuur", is voortdurend bezig met innerlijke pulsen òf uit te voeren òf die te beheersen.

Wat enkel lukt als hij zichzelf en dus de anderen beter doorzien kan. Daar hoort een echt beschaafd mens dus naar te streven en dat betekent een leven lang zichzelf (en zijn medemensen) proberen te doorgronden. Door te streven naar meer inzicht en eigen ontwikkeling.

Dat verjaagt ook dat onbesuisd oordelen over andere en maakt het ook beter mogelijk een vriendelijk en erudiet medemens te worden.

hij zag daarin voor "de klassieke godsfiguur" geen plaats. Wat Nietsze bracht tot de uitspraak: "God is dood". En Marx tot: "Religie is opium voor het volk".

Voorwaar een zeer moderne en actuele idee. Die nu weer wereldwijd sterk in de belangstelling staat. Nu religies vechten om hun waarheden en de steeds ouder wordende mensen doet verlangen naar zelfbeschikking over wel of niet verder leven. Als hij vindt dat zijn leven vervuld is en hij terug wil keren naar die natuur. Wat wij als reincarnatie kunnen duiden..

Wilt u geloven dat Spinoza gelijk had? Wel zijn zienswijze wordt steeds vaker gedeeld door de neurowetenschappers die in grote getale de mens en zijn brein bestuderen en ontdekken.

Gaat de wetenschap God dus toch "verklaren"? Ondanks dat grote verzet van de creationisten en gelovigen? Voorwaar: ons wacht nog een spannende tijd, waarbij we dichter komen bij de ontdekking van het geheim van het leven..

Of moet Spinoza nog eens in de (roomse) ban gedaan worden of weer postuum een herem (joodse fatwa) oplopen?

Dit is de 17e eeuwse voeding die Spinoza voor ons achterliet. En die zelfs Hitler en Rosenberg (zijn ideoloog) zeer interesseerde in 1941.

Eigenlijk is deze theorie veel spannender dan de vele heilige boeken en al die romans over geheimen van kerken. Die zo hoog scoorden.. 

Daarover gaat deze blog ook.

Groet en...

bemoei u er ook mee. Elke visie heeft haar waarde en kan lezers iets leren..

Leon Speetjens .....die de Spinoza-hype met spanning volgt en die er antwoorden vond en vindt.

Reactie van Leon Speetjens op 8 Februari 2016 op 20.24

Juist Frans, dat lijkt me ook.

Dus heb ik toch iets goeds gedaan. Dat is mooi maar dat er niets aanzet tot opmerkingen, vragen of andere reacties lijkt me sterk.

Dat lukte me nog zelden, maar mogelijk is dat ook MIJN stille evolutie!

Dank voor je reactie en graag hoor ik nog wat het met jou deed!

Groet

Leon Speetjens

Reactie van Alexander Francino op 9 Februari 2016 op 10.56

Dag Leon,  las het merendeel van je link. Zeker lezenswaardig. Ik mis wel het 'persoonlijk maken' van die evolutie. Wat betekent het voor ons, voor jou en mij. Wat in mijn daden en gedachten is de aap, wil ik dat, geef ik me er aan over , verzet ik me ertegen, heeft dat zin. De evolutie wordt een theorie genoemd, zo kunnen we hem naast ons neerleggen, heeft niets met ons te maken.  Op mijn blog staan een paar artikelen, ook op Nederlanders. fr,  waar de praktijk van de evolutie in zit verwerkt. Volgens mij zou je  'de vermoorde onschuld van een moord' waarderen.  Allez, a bientot

Reactie van Leon Speetjens op 9 Februari 2016 op 12.38

Juist Alexander, een prima wat persoonlijke vraag.

Wel laat ik zeggen dat ik,- omdat ik al met 52 met pensioen ging en dus nu al 20 jaar dat deed wat Spinoza (ea) aanbevalen-, me een stuk beter in staat voel om zeer tolerant te zijn. Naar de medemensen dus en dat lukt omdat ik zeer veel zelfcontrole kreeg. Omdat ik de mens, door zeer veel te studeren op diens geschiedenis en in vele opzichten-, beter ben gaan begrijpen. En dus diens worsteling en uitglijders beter kan accepteren en vergeven.  

Overigens is die interne strijd in de islam wat wij nu krijgen voorgezet als de "djihad". Mohammed had het ook uitgebreid over de strijd tegen je binnenste. Die dhihadi's stalen een woord dat anders is bedoeld: net als ons woord Kruistochten.. Waarbij hij dat deed om Allah te behagen. Dat is bij mij niet zo: God is voor mij niet de moralist die me beloont of straft. Hij is niet nodig en of hij bestaat weet ik alleen. Omdat ik hem niet zoek en andere hem niet zullen vinden..

Ik voel me steeds meer als een (klein doch nuttig)  radertje in die immense prachtige machine die "natuur" heet. Met zijn wetten en met zijn onstuitbare verandering ook. Fascinerend en geruststellend..

Ik waste uiteindelijk alles weg van een mislukte Roomse opvoeding. Niet de christelijke basisgedachte van ene JC maar wel al die andere zeer overdreven en lang niet eerlijke poppenkast.

De kerken leven eigenlijk van de omissies bij hun gelovigen die HUN interne strijd à la Spinoza NIET willen ondernemen. Die worden dus tot hun verscheiden enkel in toom houden door dreiging met straf en verdoemenis. Zoals ook de staat doet en wel moet doen... Omdat anders de impulsen de onvolgroeide mensen tot moord en doodslag aan zetten.

Dus die religies bestaan bij gratie van het ontbreken van genoeg mensen die deze innerlijke strijd tegen hun impulsmechanisme niet wilden of konden (?) doen. Overigens was "wijsheid" altijd al de idee van die veelal oudere mens die het begreep en dus veel kon uitleggen en verklaren. En die ook vele aanzette tot begrip en vergeving. Door MEER inzicht.

DE remedie tegen ruzie en oorlog, beter dan wapens, soldaten en killen. Maar een groot deel vd mensheid zover krijgen, dat is helemaal niet evident. Maar dat zijn die andere "methoden" dus zeker ook niet. 

De evolutie is voor vele een theorie tot die voor hen echt is bewezen. En dan ziten daar die Godsaanbidders weer flink tussen. Die zijn bang van ons Natuurgeloof: dat kost hen baan en machtspositie. En dat is een "groot goed"..

Dus net als andere idealisten (anarchisten, communisten en kapitalisten etc. ) zijn ook Spinozisten een gevaar voor deze machten. Ik heb weinig idee van de aanhang van dat "spinozistische denken". Ik vrees dat het getal me zou doen schrikken..

Maar een echte Spinozist heeft dat eigenlijk al bij "zijn medemensen" eerder ontdekt. En hij schrikt dus ook niet..

de grote vraag is HOE je mensen overtuigd. Spinoza deed dat door zijn omgeving een bijna volmaakte mens te tonen. En zo vragen op te roepen over "hoe dat nou kon".

Zolang die vragen er niet overvloedig zijn uit mijn eigen omgeving is er nog werk voor mij (en AAN mezelf) te doen.

Ik ga graag kijken op je blog OK? Stomme vraag: hoe kom ik daar? Via Nederlanders.fr of ook anders?

Dank en groet, ik ben benieuwd of er meer Nederlanders (in fr of in ned) hierover de discussie aan willen of.. durven. Jij ongetwijfeld ook?

Leon Speetjens

Reactie van Alexander Francino op 10 Februari 2016 op 10.18

Dat onderdeel zijn van iets groots en wonderbaarlijks herken ik, en dat geeft een soort troost. En een kloof met de anderen die zichzelf in het centrum zien alsof Copernicus nog niet geboren is. Ik heb een andere aanloop gehad en religies kunnen me nauwelijks boeien, hooguit verbijsteren, maar daar schiet je niets mee op. Ze zijn wel te verklaren en dat is het dan. Nadenken is ook eng en brengt zijn eigen moeilijkheden mee. Ik denk niet dat je mensen kunt overtuigen. Leven naar eer en geweten is voor mij het enige dat erop zit, hoewel ik ook trekjes van een missionaris in me heb. Het leven naar eer en geweten vind ik al lastig zat en geeft misschien een vergelijkbare strijd op als de gelovige die zijn wetten, het innerlijk of uiterlijk ervan, probeert na te leven. 

Mijn blog is  www.metdehollandseslag.com   In de onvermoorde onschuld van een moord,  gedode scheidsrechter aan de winnende hand  en de Franse angst een homo no - economicus zit de stammenstrijd in, die ik graag als dagelijks bewijs zie van die evolutie die ons elke dag in de greep heeft.  Saluut!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden