Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Op zoek naar een dienstverlener? Kijk een bij de Nedergids! 

Ben je dienstverlener in Frankrijk? Meld je dan aan!

Invoeren van een auto van de zaak in Frankrijk

Hallo,

Ik begin langzaam alles geregeld te krijgen, SIRET nummer van mijn bedrijf zonder vestigingsplaats in FR, CPAM aanmelding voor mijn vrouw en mij o.b.v. mijn contract met mijn eigen b.v. in NL, enz.... 

Komen we bij wat als een van de laaste hobbels genomen zou moeten worden; het importeren van mijn auto. Alle documenten zijn aanwezig, dus ik naar de Impôts en uitgelegd dat ik graag mijn Renault wil importeren en dat ik het BTW document van hen behoef.

Probleem: De auto staat op het Nederlands kenteken geregistreerd onder de bedrijfsnaam. En aangezien ik een bedrijf heb zonder vestiging in Frankrijk, kunnen we ook de auto niet te naam gaan stellen op dat bedrijf. Stom, had ik natuurlijk ook kunnen bedenken. 

Oplossingen als aangedragen door de behulpzamen op het kantoor:

  1. Schrijf een brief dat u als werkgever aan uzelf als werknemer een auto van de zaak "kado" doet (une lettre que la société vous donne la voiture?). Het kenteken komt dan zoals ik begrijp op mij privé. 
  2. Ga terug naar Nederland en verkoop de auto, koop privé een andere en declareer de kosten.
  3. Laat het lekker zo, want voor dat u kwam hadden we geen last van dit soort moeilijke kwesties. 

Oplossingen 1 en 2 zijn in mijn idee mogelijk, maar kan iemand mij vertellen hoe het in FR geregeld is met bijtelling als ik ga voor optie 1? Als ik geen prive kilometers maak, betaal ik dan ook niets? We hebben hier privé nl. ook nog een auto dus dat zou wel haalbaar zijn voor me. En hoe zit het met de km-registratie?

Ik hoor graag weer! Alvast dank voor de input!

Weergaven: 1766

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20140131, Overheid, Vervoer

Reactie van leroux op 1 Februari 2014 op 7.57

als je een auto van de zaak in frankrijk koopt heb je grotere kortingen op de prijs van de auto - wel moet je ingeschreven staan - numero siren/siret etc

Reactie van leroux op 1 Februari 2014 op 8.00

ben vergeten te vertellen de korting ligt aan welk bedrijf het is - ga eens langs bij renault hoeveel de korting is en of het geldig is voor je bedrijf (bv taxis hebben een andere korting als een ander)

Reactie van Wim van Teeffelen op 1 Februari 2014 op 14.21

'Ik begin langzaam alles geregeld te krijgen.' Via een u-bocht constructie in Frankrijk werken voor je eigen Nederlandse bedrijf: ontzettend slim verzonnen. Jammer alleen dat je voor de CPAM meer betaalt dan dat je voor de RSI betaald zou hebben als je de zaak 'normaal' had geregeld. En daar komen dan de kosten (administratie, belasting) van het Nederlandse bedrijf nog bij!

Had je een normaal TVA-plichtig bedrijf opgericht in Frankrijk dan was niet alleen het bovenstaande veel goedkoper uitgekomen, maar dan had je Franse bedrijf de auto kunnen kopen van je Nederlandse bedrijf, met een keurige verrekening van de BTW.

Oplossing 1: dit is ontduiking van de Nederlandse belastingregels. Of anders moet er gewoon in NL belasting worden betaald over dit salaris in natura.

Oplossing 2: is een goede oplossing. Helaas mag je in NL slechts €0,19 per km belastingvrij declareren, voor nagenoeg iedereen is dat ver onder de werkelijke autokosten. Als je een echt Frans bedrijf had gehad, had je de werkelijke kosten per km in rekening kunnen brengen bij je bedrijf.

Oplossing 3: geen idee wat hier staat.

Beste Wilco, het lijkt mij simpeler en vooral goedkoper om te stoppen met Nederlands te denken als je in Frankrijk ondernemer wordt. Frankrijk kent niet zoiets als een 'bijtellingsregeling' voor auto's van de zaak, zoals Nederland. Dus vragen over bijtelling en privékilometers hebben in de Franse context geen betekenis.

Wim

 

Reactie van Wilco op 1 Februari 2014 op 15.12

Hoi Wim,

In een eerdere post heb ik al aangegeven dat het niet haalbaar is om mijn bedrijf te "verplaatsen" aangezien er dan over stakingswinst afgerekend moet worden en de gebouwen verkocht moeten worden aan de nieuwe Franse B.V. (à 6% overdrachtsbelasting e.d.). Aangezien ik wel vanuit hier in FR werk en ik niet als auto-entrepreneur alleen mijn NL B.V. als opdrachtgever mag hebben (wordt gezien als verkapte loondienst) heb ik niet voor deze route gekozen. Dat was mogelijk iets goedkoper geweest, maar ik wil e.e.a. wel zo zuiver mogelijk regelen. 

Inschrijven voor de RSI kan volgens mij ook niet aangezien ik in loondienst ben van mijn B.V..  Ik ben dus geen zelfstandige, noch kan ik als zelfstandige opereren. De belastingdienst in NL eist nl. een DGA met salaris voor de uit te voeren werkzaamheden. Zelfs volgens de belastingdienst in NL en de Urssaf is dit de beste optie. Dus zelfs als ik zou willen, dan is alles ertegen voor mij om in Frankrijk ondernemer te worden... 

Ik ben niet specifiek op zoek naar de "goedkoopste" oplossing (da's veel te Nederlands gedacht voor mij.. :-) ) maar naar een oplossing zodat ik zakelijke kosten ook daadwerkelijk via mijn B.V. vergoed krijg. Ik moet trouwens zeggen dat als ik alles vergelijk; kosten CPAM + Mutuelle + Inkomstenbelasting t.o.v. NL er uiteindelijk niet heel veel verschil in zit.

T.a.v. mijn "mogelijkheden" :
De 1e oplossing kwam niet van mij maar van de dame en heren van de impôts hier. In dit eerste geval zou ik idd gewoon netjes moeten betalen over eventuele prive-km's in NL, maar ik denk dat je gelijk hebt als je bedoelt dat de NL belasting niet accepteert dat de auto op prive tenaamstelling gaat tenzij de waarde van de auto als salaris wordt opgevoerd. In dat geval zou het eigenlijk een verkapte "aankoop" van de auto zijn. 

Ik ben het dus feitelijk met je eens dat ik voor de 2e optie moet gaan. Als ik reken met de aanschafwaarde van de auto en het verbruik dan kom ik met 19 centen makkelijk uit. Het zou voor het bedrijf zelfs nog goedkoper zijn om gewoon de werkelijke kosten te vergoeden. Uiteraard voorgaande alleen als de auto op Frans kenteken komt ivm de verzekering en afwezigheid van wegenbelasting.

Op de site van vereniging auto van de zaak (en anderen) staat trouwens dat de regeling voor bijtelling e.d. wel degelijk bestaat in Frankrijk. Weliswaar goedkoper dan in NL en eerlijker (nl. keuze voor werkelijke kosten of forfaitair) maar toch: zie http://www.verenigingautovandezaak.nl/bijtelling-auto-van-de-zaak-vavdz-standpunten-vaz/bijtelling-zakenauto-leaseauto-europese-bijtelli... en http://www.bruijnse.com/neerlandais/DT1218210228/page/Arbeidsrecht-...

Reactie van Wim van Teeffelen op 1 Februari 2014 op 16.01

Om met dat laatste te beginnen. In Frankrijk betaal je een flink bedrag aan wegenbelasting (TVTS) op een auto van de zaak, die niet betaald hoeft te worden op een privé-auto. Als er al een regeling is voor auto-van-de-zaak met bijtelling etc in Frankrijk, dan is het niet vreemd dat ik hem niet ken. Vanwege de TVTS komt die nagenoeg altijd duurder uit dan het declareren bij het bedrijf van de werkelijke kosten van het zakelijk gebruik van de  privé-auto. Ik ken geen enkele kleine ondernemer in Frankrijk (al zullen ze er wellicht wel zijn), die een auto van de zaak regeling hanteert.

Ik heb in mijn praktijk meerdere vergelijkbare gevallen gehad. Een Nederlandse ondernemer (DGA) verhuist naar Frankrijk maar blijft wel dezelfde bedrijfsactiviteiten uitoefenen. Het Nederlandse bedrijf opheffen leidt tot een forse belastingaanslag van de Nederlandse belastingdienst. Ooit gaat die belastingaanslag natuurlijk toch komen, maar als het nu te veel pijn doet, dan kun je dat Nederlandse bedrijf gewoon slapende maken. Ik heb in al die gevallen geadviseerd om een nieuw Frans bedrijf op te richten (ik heb het dan niet over een auto-entrepreneur, maar over een echt bedrijf, bv een EIRL, SASU of EURL) met keuze voor een regulier TVA-regime. Dat nieuwe bedrijf betaalt voor zijn directeur/grootaandeelhouder RSI-premies (en is dus ondernemer in plaats van werknemer, dus een stuk lagere premies). Na oprichting koopt het Franse bedrijf het fonds de commerce van het Nederlandse bedrijf (let op: alléén de bedrijfsactivite3iten, niet de gebouwen). Het Nederlandse bedrijf is daarmee niet meer commercieel actief en hoeft dan ook geen gebruikelijk salaris meer te betalen aan zijn directeur. Het Franse bedrijf gaat voort als zelfstandig bedrijf. Dit is simpeler, goedkoper en ook dichter bij de werkelijke situatie dan een gekunseld contract van de DGA van een Nederlands bedrijf met zichzelf als in Frankrijk wonende werknemer.

Wim

 

Reactie van Wilco op 1 Februari 2014 op 17.17

Hoi Wim,

Dat klinkt idd ook als een optie. Het is alleen wel zo dat ik nu maar 1 bedrijf heb, en dus ook maar 1 administratie. Anders had ik van beide er 2. Een arbeidscontract had ik natuurlijk ook al en daar wijzigt ook eigenlijk niets aan.

Ook is deze weg m.i. erg goed geregeld in Frankrijk als je het eenmaal snapt. De Urssaf heeft een speciale afdeling voor bedrijven uit het buitenland met werknemers in FR  zonder fysieke vestiging. Via de website www.tfe.urssaf.fr kun je alle betalingen en aangiftes automatisch regelen, tot aan automatische betaling van een NL bankrekening toe, echt helemaal 2014!

Mijn oplossing lijkt in eerste optiek misschien krom, maar wellicht toch iets om naar te kijken bij advies aan de volgende DGA. Als je eerlijk kijkt dan is het nl. gewoon een NL bedrijf met de meeste belangen aldaar, alleen met een werknemer die toevallig in FR woont. 

Reactie van Wilco op 20 Februari 2014 op 18.19
Hoi Wim,

Om kort te gaan; mijn excuses! Ik had moeten weten dat ik niet kon vertrouwen op adviezen en deskundigheid van de Belastingdienst en KvK in NL. Ik geef niet graag ongelijk toe, maar jij hebt ook je bedrijf met goede naam, en er kijkt vast nog wel eens iemand op dit forum in een vergelijkbare situatie.

Wat is er veranderd? Via een alsnog ingeschakelde fiscalist in NL blijkt dubbel gecheckt het volgende: De B.V. wordt geacht gevestigd te zijn waar de leiding is. Ik zou dan een Nederlandse bestuurder/directeur aan moeten stellen (zoals Rob in de andere discussie al aangaf), maar als die niet naar verantwoordelijkheid wordt beloond zal ik worden gezien als (mede-)leidinggevend en dus als DGA van mijn B.V. Hierdoor is de kring rond en treedt regel 1 in werking waardoor de B.V. naar Frankrijk schuift.

Het is jammer dat men bij de belasting en kvk toch niet op de hoogte zijn en wel uitspraken doen... Mijn oplossing is voor een DGA dus NIET de goede weg. Ik blijf er echter bij dat als het wel je juiste pad is, het wel makkelijk en duidelijk is geregeld! ;-)

We gaan e.e.a. terugdraaien en omzetten min of meer zoals jij hierboven en in andere post hebt omschreven, waarschijnlijk met opheffing van de b.v. in NL. Nogmaals excuus, luistert allen naar Wim!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden