Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

     

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   ||  LIFTCENTRALE ||

Overname van de site Wonen en Leven in Frankrijk (http://infofrankrijk.com)

Ik ontving een mail van Mariëtta Kenkel, de huidige beheerder van de site ‘Wonen en Werken in Frankrijk’. Sommigen van jullie hebben die mail misschien ook ontvangen. Dit is de site van de afgelopen lente helaas veel te vroeg, letterlijk in de kracht van zijn schrijfkunst, overleden Wim Bavelaar. Dit is de site die (samen met het boek ‘La Maison’) velen van ons op weg heeft geholpen met de eerste stappen in Frankrijk. Dat was lang voordat dit forum bestond. Ik beschouw Wim Bavelaar als mijn mentor, degene die me het vak heeft geleerd (als stugge Groninger niet altijd een gemakkelijk leermeester, maar wat had die man een fenomenale kennis en inzicht in de besognes van Nederlandse immigranten in Frankrijk!).

‘La Maison’ zal nooit meer een herdruk krijgen. Dat was nog de beslissing van Wim zelf. Hij besefte maar al te goed dat veel informatie al verouderd was als het boek in druk verscheen. Ik heb de eer gehad om aan enkele van de hoofdstukken (met name die over het ondernemen en het aankopen van onroerend goed) in zijn laatste editie te hebben mogen meeschrijven. De website, Wonen en Leven in Frankrijk, zou de taak van het boek geheel overnemen. Wim was druk bezig met die transitie toen hij door ziekte werd overmand en dit hele plan uit zijn handen heeft moeten laten vallen. We moeten Mariëtta zeer erkentelijk zijn voor haar pogingen om het levenswerk van Wim gaande te houden. Ik begrijp nu dat het haar over het hoofd groeit, ze heeft immers een fulltime baan. Het zou mij zeer, zeer spijten als hiermee ‘Wonen en Leven in Frankrijk’ zou ophouden en nee, ik ben niet in staat het werk van Wim Bavelaar voort te zetten, hoe spijtig ik dat ook vind. Ook ik heb een fulltime baan.

Ik hoop dat de oproep van Mariëtta terecht komt bij een echte Francofiel, iemand die de tijd en de energie heeft om de kennis op die site up-to-date te houden. Mogelijk is een samengaan met www.nederlanders.fr een optie. Maar de beide websites hebben zeker ook bestaansrecht naast elkaar, er is immers niks anders voor Nederlanders in Frankrijk. Enkele pogingen van derden om een vergelijkbare site op te zetten waren snel weer verdwenen, of zijn blijven bestaan maar leiden een zieltogend bestaan. Door technische veroudering, door gebrek aan moderatievaardigheden (goed modereren is een kunst!) of door onbegrensde toegang voor schavuiten die er slechts op uit zijn anderen te beledigen. Natuurlijk is de site geen vetpot, maar hij is bekend (zeer goed vindbaar!), heeft relatief veel bezoekers en vaste adverteerders die voor wat inkomen zorgen. Misschien dat er iemand is, iemand met voldoende tijd (gepensioneerd?), met een goede pen en een journalistieke belangstelling voor wat er zich allemaal in Frankrijk afspeelt, die de uitdaging wil aangaan en Wim Bavelaars levenswerk wil voortzetten. Ik hoop het van harte. Verdere informatie via info@infofrankrijk.com.

Wim van Teeffelen

 

Weergaven: 3618

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20160909

Reactie van ed posse op 9 September 2016 op 20.03

Beste zou zijn deze site en die andere samen te voegen toch? Eendracht maakt macht!

Reactie van edith janzen op 9 September 2016 op 20.38

Lijkt me ook, als dit forum enkele functies erbij krijgt, is het opgelost. De beide sites overlappen elkaar. Je ziet bij sommige items dat de laatste berichten erg oud zijn, dus blijkbaar post men voor een snelle reaktie liever op dit forum. Dit doet niets af aan het grote en belangrijke werk wat Wim heeft gedaan, Maar er lijkt geen ruimte voor 2 sites te zijn, kwa menskracht dan.   

Reactie van Els vd N op 10 September 2016 op 0.33
Zo jammer, zo triest als "wonen en leven in Frankrijk" zou verdwijnen! Maar waarschijnlijk zijn mensen met zoveel gedrevenheid en knowhow als Wim Bavelaar wel heel dun gezaaid. Hij was een bijzonder mens en ik hoop dat zijn levenswerk niet voor niets blijkt te zijn geweest en voortgezet zal worden. Hij heeft ons met zijn boek "la Maison" en met zijn website geholpen de stap aan te durven een "Maison Secondaire" te kopen, 20 jaar geleden. Vervolgens hebben we in de loop van de tijd voldoende informatie kunnen opdoen waardoor we vorig jaar, na ons pensioen, de stap om voorgoed te vertrekken naar Frankrijk hebben genomen. De website van Wim Bavelaar en de website nederlanders.fr zijn beide zeer belangrijk voor mensen die erover denken (een deel van) hun leven te gaan beleven in Frankrijk. Ze zijn echter totaal verschillend, vullen elkaar aan en hebben elk hun waarde zeker bewezen in de afgelopen jaren. En nog steeds. Zaak is dat de site van Wim up-to-date wordt gebracht en gehouden. Ik hoop op een wonder!
Reactie van Leon Speetjens op 10 September 2016 op 8.11

Mooi gezegd en gevraagd Wim!

Ja ik kende Wim Bavelaar ook zo als je hem neerzet: een indrukwekkende brok kennis met een kritische en wat  stugge noordelijke blik. Ook ik werkte enkele jaren mee aan zijn site. Hij kende mijn wat jolige verhalen over mijn eerste belevingen van de verrassende franse realiteit, uit het ANM-blad. Waarin ik jaren schreef en ook jaren in de redactie zat met mijn ega.

Hij nodigde mij uit om die vaak pittige events die je bij investeren, bouwen en afstemming met franse instanties en staatsbedrijven kon tegenkomen wat ludiek op te schrijven. Hij achtte dat een goede opfleuring van de vele taaie, drogere teksten op de site! Een hele eer vond ik.

Dus schreef ik jarenlang, enkele dozijnen verhalen en kreeg veel mooie reacties. Toen ik overging op een eigen krant en ging bloggen stapte ik onder dank uit onze prettige samenwerking.

Hem opvolgen is eigenlijk harder nodig dan ooit nu: bij alles wat in hoog tempo op ons afkomt. En natuurlijk zou samenwerken met andere nederlandse "groeperingen" zeer wenselijk zijn. Maar pas op met de enorme nivo- en kwaliteitsverschillen en de diversiteit bij de "motoren" er achter!

Ook ben er te oud voor en ben veel meer op de bredere wereldgebeurtenissen gericht. De tijden zijn diepgaand anders. Dus zijn werk waardig voortzetten is nog moeilijker dan in zijn dagen.

Ik hoop dat er iets goeds gaat lukken. In goede herinnering aan een mooie tijd toen het ook voor Nederlanders in La France, elke dag een nog mooiere was.

Succes en groet,

Leon Speetjens


Overleden
Reactie van christian-le-bricoleur op 10 September 2016 op 8.25

Wim Bavelaar was mijn leermeester. Met hem heb ik op zijn website de klus-rubriek opgezet, nadat ik eerst een paar klus-bijdragen voor zijn wonen-rubriek geschreven had. De samenwerking met Wim was steeds prettig, ik kon van zijn journalistieke ervaring profiteren.
Pas toen bleek dat de technische mogelijkheden van zijn website beperkt waren, dat de gebruikte software meer tekst-georiënteerd is en het plaatsen van tekeningen en tabellen (toch belangrijk bij klus-onderwerpen) moeilijk was, heb ik mijn eigen website opgericht. De wisselwerking tussen de Bavelaar-website en mijn website ontwikkelde zich langzaam, in de stijl van 'bij Bavelaar is een vraag, die moet ik toch op mijn website een beetje uitgebreid behandelen'.

Rob van der Meulen heeft hetzelfde gedaan met elektrische vraagstukken. Er is een levendige samenwerking tussen Wim Bavelaar, Rob van der Meulen en mij ontstaan.

De samenwerking met Mariëtta Kenkel is net zo prettig als die met Wim Bavelaar.
Hoewel er een zekere overlap is tussen deze en de Bavelaar-website zou ik het prettig vinden als er een voortzetting komt, als de site weer in de Bavelaar-stijl herleeft.

Christian von Klösterlein
- christian-le-bricoleur -

Reactie van Marcel Michelson op 10 September 2016 op 8.30

"Overname" als in overkopen, of taak over nemen? Fusie met nederlanders.fr lijkt me moeilijk vanwege andere doelstelling (maar overlappende doelgroep). Ned fr is een aggregator en info heeft content. Daarom is het veel moeilijker info frankrijk bij te werken. Zeker niet voor niets.


Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 10 September 2016 op 9.25
Dag Wim,

Goed van je dat je dit hier aan de orde stelt.
Moedig dat je feitelijk begint aan de zoektocht naar een speld in een hooiberg.
Die andere Wim was namelijk een uniek figuur.

Een geheugen als een olifant.
Een zeer prettige stijl van schrijven.
Een onovertroffen kennis van de Franse wetten op een zeer breed vlak.

Een vriendelijk mens.
Voldoende inkomen om geheel onafhankelijk te zijn.
Tijd in overvloed.
Een partner die zo niet alles, dan toch heel veel goed vond.

En dan ben ik vast nog wat vergeten.
Ik hoop dat zijn werk word voortgezet.


Boudewijn
Reactie van Theodora Besse op 10 September 2016 op 11.58

Met pijn in het hart heb ik de afgelopen jaren de website en het forum van Wim Bavelaar langzaam maar zeker zien vervallen. Enkele oudgedienden houden het levenswerk van deze unieke persoonlijkheid nog aan het infuus, via het nauwelijks nog gebruikte forum. Ook ik was er destijds (sinds 2011) met veel plezier actief. En regelmatig had ik achter de schermen contact met Wim.

In zijn forum liet hij zich zelden zien en dan enkel om een inhoudelijke duit in het zakje te doen over een bepaald onderwerp. Ik bewonderde zijn persoonlijkheid, zijn schrijfstijl, zijn foutloze Nederlands, zijn energie, zijn kennis van zaken op allerlei gebied, zijn brede kijk op het leven en zijn niet-aflatende belangstelling voor alles en iedereen. Toen dan ook de eerste tekenen van zijn ziekte zich vertoonden op de website, was ik verbaasd en verontrust. Al gauw bleek wat er aan de hand was. Een enorme schok voor allen die bij zijn website en forum waren betrokken.

Het was een grote troost voor Wim (en voor ons allen) dat Marietta Kenkel de vrijwel ondoenlijke taak op zich durfde te nemen om hem op te volgen. Helaas, tussen Marietta en mij boterde het niet. Ze greep naar mijn smaak veel te veel in in het forum vanwege pietluttigheden. En toen ze me op een dag een vervelend persoonlijk bericht stuurde n.a.v. een opmerking die ik had gemaakt, heb ik nooit meer iets in het forum geschreven. Wel bleef ik lid en ik kijk er nog elke dag. In de loop der tijd werd het aantal actieve deelnemers steeds minder. De altijd lezenswaardige nieuwsartikelen op de voorpagina, door Wim met grote regelmaat ververst, werden minder interessant en worden steeds minder vaak vervangen door nieuwe. 

Ik heb het Bavelaarforum zeer gemist, ook al ben ik sinds mijn vertrek actief in dit forum van NLers.fr. Er bestaat een enorm cultuurverschil tussen beide. Hoe moet je dat vergelijken? Telegraaf en NRC? Panorama en HP/DeTijd? Sommigen zeggen dat de Bavelaarsite voor intellectuelen is en NLers.fr voor Jan en Alleman. Zelf denk ik altijd dat de Bavelaarsite vooral voor veel vrouwen minder aantrekkelijk is. Er wordt minder gekletst, het is wat zakelijker van toon en men blijft over het algemeen dichter en directer bij het onderwerp.

Ik weet niet niet of er een duizendpoot bestaat die Wim kan vervangen. Waarschijnlijk niet. Maar iedereen die het durft te proberen verdient de grootste lof. Wel moet hij (of zij) over zoveel zelfkennis beschikken dat hij zich allereerst durft af te vragen: bezit ik de ruimdenkende persoonlijkheid om de site in ongeveer dezelfde geest voort te zetten? Beschik ik over de benodigde kennis en vooral over de vereiste energie en het niet aflatende enthousiasme om jarenlang deze zware taak op me te nemen? Om maar eens minder politiek correct te zijn: ik vermoed, gezien de forumsfeer, dat de beste opvolger in dit geval een man zou zijn.

Ik wens het Bavelaarforum een moedige, energieke, enthousiaste en ruimdenkende nieuwe eigenaar toe.

Reactie van Leon Speetjens op 10 September 2016 op 16.26

Beste Theodora,

je hebt een opmerkelijke vergelijking gemaakt in je reactie. Over sfeerverschillen tussen sites. Waarbij ik nu begrijp dat Nederlanders.fr meer iets is voor Jan en alleman en babbelende vrouwen!

Ik heb dis iets geleerd! Thats the difference, stupid!

Wat het ingrijpen betreft heb ik ook grote verschillen gezien. Over de moderatie van Nederlanders.fr kan ik zeggen dat "hun wegen nogal onnavolgbaar zijn, er een sfeer heerst van een zekere willekeur en ook een van "we leggen niks uit en we corrigeren onszelf nooit". Dit zou je bij Bavelaar nooit kunnen gebeuren. No way.

En beste heren, WIJ moeten nu hier optreden, de dames zien het niet zitten. Wat een rare onzin denk ik dan!

Groet

Leon Speetjens

Reactie van Wim van Teeffelen op 10 September 2016 op 17.08

Als Wim Bavelaar ingreep in het forum (dat deed hij niet vaak, maar wel degelijk van tijd tot tijd) legde hij ook nooit wat uit! Als je moderatiebeslissingen in detail gaat uitleggen komt daar -geheid- discussie van en eindeloos sfeerverziekende uitwisselingen wat bedoeld was, wat feitelijk geschreven was, wat de bedoeling daarvan weer was, etc. De 'slachtoffers' van moderatie schrijven nogal snel over willekeur, oneerlijk, onduidelijk, etc. (Geloof me, ik schrijf dit allemaal op met veel moderatie-ervaring!)

Mag ik iedereen erop wijzen dat modereren een moeilijk vak is dat je moet leren met vallen en opstaan!

Wim

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden