Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Paris Podcasts - Jeroen Sweijen over zijn passie voor plaatsnamen (en nog meer)

Patricia Witkamp van Witkamp Events maakt sinds de eerste coronabeperkingen inspirerende en interessante podcasts met bevlogen mensen met een passie voor Frankrijk in het algemeen of voor Parijs in het bijzonder.

In haar recentste podcast vond zij het een leuk idee om mij daarvoor uit te nodigen, en samen praten we over Franse plaatsnamen, het boek dat ik erover geschreven heb, oude wegwijzers en nog veel meer. Je kunt deze podcast beluisteren via de volgende link:

https://www.witkampevents.nl/portfolio/paris-podcast-06-met-jeroen-...

Al eerder interviewde Patricia vijf andere personen, en ook dat leverde telkens een boeiende podcast op. Alle podcasts vind je hier: https://www.witkampevents.nl/paris-podcasts/

Frankrijk om te luisteren!

Weergaven: 267

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20201122, Parijs

Reactie van Roel op 22 November 2020 op 23.18

Via de 1e link zie je een aantal foto's en een korte tekst maar om de podcast te beluisteren moet je de 2e link van Jeroen gebruiken. Dan hoor je dus ook de stem die achter al zijn interessante verhalen schuil gaat!

Reactie van Theodora Besse op 23 November 2020 op 7.36


Dankjewel Roel, want na de eerste link aangeklikt te hebben, waar ik weinig aan vond, kwam ik helemaal niet meer aan de tweede link toe. Ik had ook geen idee wat een podcast is. Maar nu weet ik het: een uitzending met alleen geluid en geen beeld. Een soort radio.

Reactie van Theodora Besse op 23 November 2020 op 7.45


Leuk om de stem van Jeroen te horen en hoe hij vertelt over hoe hij hier al jong terecht is gekomen. Ik vond het echt de moeite van het beluisteren waard! Alleen de naam van dat dorpje net buiten Chambéry kon ik totaal niet verstaan. Niet toen Patricia het uitsprak en ook niet toen Jeroen het zei. Iets met Scampagne? 

Reactie van Rob van Merm op 23 November 2020 op 9.51

Theodora, de plaatsnaam die jij niet verstond, luidt Chapareillan.

Reactie van Theodora Besse op 23 November 2020 op 9.55


Dankjewel Rob, ik zal het opzoeken en dan nog een keer naar de uitleg van Jeroen luisteren.

Reactie van A.L. Longayroux op 23 November 2020 op 22.45

Beste Jeroen,

Altijd interessant die verklaringen van plaatsnamen en toponiemen. In mijn omgeving zijn veel plaatsnamen aan landschap en vegetatie gekoppeld. Combe , puy als laagte en heuvel. Mijn eigen naam is afgeleid vaneen kronkelende beek de Longayroux. Mespoulet zou weer afgeleid zijn van de vegetatie waarin mispels voorkwamen. De historische geografie in Nederland kent verschillende boekwerkjes die ik als geograaf wel heb geraadpleegd. Bijvoorbeeld Koog aan de Zaan. Een Koog of Kaag is een buitendijk gekromd gebied waar de plaatsnaam van is afgeleid. Wijzend in Westfriesland duidt weer op een vochtige weide. Geinig niet ?

Reactie van Jeroen Sweijen op 24 November 2020 op 9.30

Goeiemorgen allemaal & dank jullie wel allemaal voor de mooie complimenten. En Roel, bedankt voor de tips over de links, die had ik inderdaad beter kunnen weergeven, mijn schuld! Ook voor mij, Theodora, was het compleet nieuw om een podcast te maken - dankzij Patricia.

A.L. - volgens mij hebben wij het als een uitgebreid gehad over de betekenis van Longayroux, hier in deze kolommen. Ik weet nog wel dat ik er naar op zoek ben geweest, en dat in de naam zelfs in ieder geval niks kronkelends zat. Dat vinden we nog wel terug. Voor de rest, ja, natuurlijk, helemaal eens - en alles heeft van oorsprong een reden en een betekenis. Ik zou zeggen, lees mijn boek : er zal een wereld voor je opengaan!

Mespoulet - daarover kan ik je later meer vertellen, ik heb die documentatie nu even niet bij te hand. Ik probeer eraan te denken en op terug te komen.

Fijne dag allemaal!

PS: er komt binnenkort een evenementje hier op nederlanders.fr - ik hou jullie op de hoogte!

Reactie van Jeroen Sweijen op 24 November 2020 op 9.32

Oh, en inderdaad, die slecht te verstane plaatsnaam is inderdaad Chapareillan - en je hebt het niet eens zo verkeerd verstaan, Theodora, want de eerste helft komt inderdaad van champagne / campagne.

Reactie van Theodora Besse op 24 November 2020 op 9.39


Waarschijnlijk Jeroen, had ik jouw uitleg van de naam wél verstaan, waardoor ik me zoiets als Scampagne herinnerde. Nu het gesprek noodgedwongen nóg een keer beluisterd, maar het blijft heel leuk en interessant!

Reactie van Jeroen Sweijen op 24 November 2020 op 10.04

Dank je wel, Theodora - want noodgedwongen naar mij moeten luisteren, dat lijkt me verschrikkelijk (dikke knipoog) ;-)

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden