Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Geachte Forumleden,

Het was in de Franse tijd in Nederland dat men verplicht werd een familienaam op het gemeentehuis te laten registreren. 18 augustus 1811 was het zover en de Burgerlijke Stand werd een feit. 

Jan zoon van Willem werd Jan Willemszoon een patroniem dus andere kozen voor de beroepsnaam als Bakker en Smit.

De meest voorkomende achternamen in Nederland zijn; de Jong, Jansen, de Vries, van de Berg en van Dijk.

In Frankrijk zijn de meest voorkomende achternamen ; Martin, Bernhard, Dubois, Robert en Richard.

Grappig is te bemerken dat er ook 'foefjes' worden uitgehaald in Frankrijk met vóórnamen.

Zo wordt Simone wel Monette, Louise-> Loulou, Etienne ->l Tino, Eric-> Ric en André wordt

wel Dédé !   Mjin voornaam Ton wordt hier nu Antoine, dat lijkt wat op mijn doopnaam.

Het is dus te danken aan de Fransen dat wij nu onze identiteit kunnen tonen met een naam.

Ja , het beestje moet een naam hebben !. ( Handig voor de overheid bij belastingheffing, dienstplicht etc.)

Zelf moet ik mijn achternaam in Nederland altijd spellen of meerdere keren herhalen. Een visitekaartje voorkomt veel onheil daarbij. In Frankrijk ondervind ik bij het opgeven van mijn naam géén problemen : )

"Elk nadeel heb zijn voordeel"  :)

Weergaven: 1003

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210414, Kunst en Cultuur

Reactie van Jos van Til op 14 April 2021 op 17.10

Leuk zo, die namen. In Frankrijk heeft men grote moeite met mijn voornaam, Jos. Ze maken er vaak Joss van. Dat staat wel chique natuurlijk. Voor het gemak hanteer ik hier vaak mijn doopnaam: Georgius of George, dat gaat er in als ‘gods woord in een ouderling’. De achternaam blijft wat problematisch. Van Til, dat kan men terugvinden onder de V en niet onder de T. Maar ach, als dat nu alles is. Het makkelijke van zo’n naam is dat iedereen mij kent. Het is zelfs voorgekomen dat iemand mij een kaart stuurde uit Nederland met alleen mijn voornaam en de woonplaats. Deze werd keurig bezorgd door onze vriendelijke ‘madame La Poste. Heerlijk land, dat Frankrijk

Reactie van Ingrid de Eerste op 14 April 2021 op 20.19

Mijn man heeft een lastig te spellen Groningse familienaam. Bij opgeven van repas, pasjes etc, gebruikt hij mijn naam. Mijn voornaam begrijpt iedereen, Ingrid. Mijn achternaam is van prinsesje waarbij het geslacht verandert en de verkleining vervalt dus zoals p claus. Er gaan vaak twee dingen mis. Het wordt prince of prinz. Altijd blij geweest een gemakkelijke voor-en achternaam te hebben. 

Reactie van Alice van 't Hof op 15 April 2021 op 8.39

ja ach wat kan ik vertellen over mijn naam. Heb het altijd een mooie naam gevonden die nooit problemen gaf. Ben getrouwd in NL en heb gewoon mijn "meisjesnaam" van 't Hof gehouden.

Maar dan verhuis je naar FR en zien ze in je paspoort je "doopnaam" Aaltje als je officiëele naam en ja getrouwd met iemand met de achternaam Riemers. Dus nu noemt men mij Aaltje Riemers op de officieele papieren en dus ook op Carte Vitale. Ik ben nu bezig dat te veranderen in Aaltje van 't Hof. Want ik loop iedere keer vast met NLen FR papieren en overheidstoestanden.

Ja ach "what's in a name" .

Reactie van A.L. Longayroux op 15 April 2021 op 11.38

Jos , Ingrid en Alice dank voor jullie reacties.

Naast namen hanteert men op kleine dorpen weer bijnamen soms ook om de mensen met een gelijke familienaam uit elkaar te houden. In mijn Franse dorp wordt iemand ‘ de Slak’ genoemd omdat hij zich kennelijk traag beweegt.

Mijn moeder die uit een klein dorp kwam (in Nederland) noemde de groenteboer ‘Kees de Pisang’

Ja, zo wordt de vraag ‘ Wie is wie ? , opgelost. :)

P.S bij Alice denk ik aan het wonderland  :)

Reactie van Alice van 't Hof op 15 April 2021 op 12.07

@Longayroux Dank voor je Wonderland.

Dat is toch echt wel hier hoor in France.

Reactie van Jacqueline (de Maat) Janssen op 15 April 2021 op 12.40

herkenbaar, Jacqueline = geen probleem, Janssen meisjesnaam dan kan ik beter mijn paspoort laten zien ;-) ,en op mijn carte vitale heet ik dan Jacoba de Maat en wordt ik opgeroepen als fonetisch Zjácobá de Ma .... :-S 

Reactie van Alice van 't Hof op 15 April 2021 op 13.08

@ Jacqueline, Heb jij dan nooit problemen met het koppelen van NL en FR papieren?

Reactie van A.L. Longayroux op 15 April 2021 op 13.16

Nog even een geinige tip in het kader van ‘Namen’

Het liedje  ‘Monsieur Dupont’’ van Veronique Sanson.

Mijn interpretatie : Monsieur Dupon, ik zou willen dat ik kon,

maar ik heb geen tijd,

ik ben wel een leuke meid,

een andere keer,

dan zie ik u wel weer  :)

Reactie van Jacqueline (de Maat) Janssen op 15 April 2021 op 14.08

@Alice jazeker, mijn CPAM op naam van de Maat, en mijn complementaire op naam van Janssen. en dan ook nog Jacoba omdat dat mijn doopnaam is. Van "roepnaam" snappen ze hier ook niets ... En verder heb ik een internationale "trouw-akte" bij mijn paspoort zitten.

Reactie van Alice van 't Hof op 15 April 2021 op 15.05

@Jacqueline, Ik ben bezig om alles, ook mijn  Carte Vitale op, mijn meisjesnaam, Aaltje van 't Hof te krijgen. Maar wel een goeie tip om een internationale trouwakte eens op te vragen.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden