Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Vann de Cpam Toulouse heb ik, twee jaar geleden, een Carte Vitale gekregen. Ik kreeg ook een Attestation dat ik, vanwege invaliditeit, 100% verzekerd ben, behalve medicijnen met oranje / blaue etiket. Echter elke keer dat zorg nodig had, werd 65% afgerekend, zodat ik een dure Mutuelle erbij moest nemen.
Na aflopen van Cpam, directrice Cpam, conciliateur, de Cleis, kreeg ik van laatste advies de rechten op te eisen via aangetekende brief.
Afgelopen vrijdag belt een dame van de Cpam op, zij wilde haar naam niet geven?, met de mededeling dat er een anomalie bestaat bij de Carte vitales: op de kaart staat een code naar nationaliteit. Zij die van franse komaf zijn hebben een aparte code, waar het mogelijk is om bepaalde rechten wel op de carte vitale te krijgen. Europeanen, die niet Frans zijn, hebben een aparte code, waar het NIET mogelijk is om bepaalde rechten, bijv. Mijn 100%, op de carte vitale te verkrijgen.
Ik opperde, voorzichtig, dat dit toch riekt naar discriminatie op basis van nationaliteit, maar nee hoor, dat was niet zo.
Ik heb gevraagd op ik dit verhaal op papier zou mogen ontvangen, men zou zien.
Bij de Cpam moest ik niet zijn, ik moest mij adresseren naar het departeme nt die de carte vitale maakt.
Nu de volgende vragen: is er iemand bekend met dit verhaal, het zorginstituut nederland kende dit vehaal niet.
Weet iemand welk departement die carte viale maakt, en of ik inderdaad daar moet aankloppen voor mijn rechten.
Mocht bovenstaand verhaal inderdaad waar zijn, neem ik aan dat er wel een Europees instituut zal zijn, waar je je beklacht kan doen over discriminatie op nationaliteit.
Gaarne reacties!

Weergaven: 2114

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20160314, Geldzaken, Overheid


Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 14 Maart 2016 op 13.19
Dag Max,

Vriendelijker kunnen ze het niet maken blijkbaar.
Jaren heb ik een eigen Carte Vitale gehad, toen mankeerde ik niets.
Toen werd plotseling de CV's, van mijn vrouw en mij dus, ongeldig,
dat deden ze simpelweg door een nummer te wijzigen.

Stuurt u de oude kaarten maar op, dan komt alles goed.
Mijn vrouw kreeg in een een redelijk tempo een nieuwe kaart.
Ik stond en sta  " als kind " op de kaart van mijn vrouw.

En toen kreeg ik een chronische ziekte.
Medicijnen die daarvoor nodig zijn krijgen wij 100% vergoed.

Onze situatie verschil natuurlijk weer fors van de jouwe:
Nederlandse nationaliteit, Frans belastingplichtig,
Vrouw mini onderneemster via een EURL, man met haar getrouwd.

Ik heb een aanvraag lopen voor een eigen CV via ZIN en haar Franse tegen hanger.
Dan verandert mijn situatie meer in jouw richting.

Hoop dat je met bovenstaande iets kunt.


Boudewijn
Reactie van Wilna Maijenburg op 14 Maart 2016 op 15.02

Wij wonen sinds 6 jaar in Frankrijk en zijn nu 5 jaar verzekerd bij de CPAM via de AOW/ZIN. Onze huisarts heeft voor mijn man een formulier ingevuld en hij krijgt 100% vergoed voor wat zijn hart en vaatziekten betreft. Voor de rest van de kwalen krijgt hij een gedeeltelijke vergoeding, die vallen niet onder chronische ziektes. Wij zullen ongetwijfeld ook de code van niet frans hebben, want wij hebben hier nooit gewerkt. Misschien werkt elk kantoor op zijn eigen manier, wij zitten bij het kantoor in Moulins.

Reactie van Ada op 14 Maart 2016 op 16.21

Hallo Max,

Wij hebben de situatie dat we samen op 1 nummer verzekerd zijn via Nederlands Pensioen/ZIN/CPAM. Mijn man krijgt voor een automuun ziekte een 100% regeling. Alles wat met die ziekte van doen heeft wordt betaald, alles!

De rest dus niet en dat wordt dan voor 70% vergoedt, (voor de cpam is dat 100%), zeer verwarrend maar het zij zo, je hebt dus altijd een dure mutuelle nodig.

Maar de huisarts moest deze ALD (affection longue durée) aanvragen. Nu neem ik aan dat jouw huisarts dit ook heeft gedaan. Je kunt dit controleren als je inlogt op de site van CPAM: Ameli.fr
Daar staat zeer uitgebreid op wat ALD betekend en waar je dan voor verzekerd bent.

Wij vallen onder de internationale afdeling van de CPAM in Vannes, logisch want zo is het nu eenmaal, je bent toch een buitenlander die in Frankrijk woont.

Warme groet Ada


Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 14 Maart 2016 op 16.51
Ja, ook voor mij is het de huisarts geweest die die 100% aangevraagd heeft.
Ook wij zijn "dus" momenteel op één nummer verzekerd.
Reactie van Godfried Muhlenberg op 14 Maart 2016 op 17.50
Bij een fransman of vrouw staat inderdaad het geboorte-departement nummer in het cv nummer.
Voor buitenlanders gebruiken ze code 99.

Voor de rest verandert dat niets aan een ALD voor 100%
Reactie van edith janzen op 14 Maart 2016 op 18.05

Wat beschreven staat, mag niet. Zelfs als iemand via de ZIN betaalt, en in Fr verzekerd is (gepensioneerden), klopt het verhaal niet. In veel gevallen: een franse beslisser (ambtenaar of in een bovengenoemde fuctie) maakt eigen wet- en regelgeving, ter plaatse, per dag. Daar iets over melden op dit forum schijnt niet gewaardeerd te worden. Klagen via europese instellingen is zeker zinvol. Op hun website staat daar het nodige over. De mediateur leverde ook niets op?

Reactie van Max Boret op 14 Maart 2016 op 18.44
De mediateur heeft contact met de pharmacie gezocht, de medicijnen worden 100% vergoed, echter dit werkt in driekwart van de gevallen niet.
@Anna, de carte vitale wordt dus regelmatig geupdated.
@Ada1, op mijn Ateestation staat dat ik voor alles 100% verzekerd ben, echter niet iedereen wil daarop afrekenen, en moet ik, flinke, bedragen voorschieten.
Maar waar het eigenlijk toch om gaat, dat Frankrijk weigert mijn rechten op mijn carte vitale te zetten, dwars tegen alle Europese regels in!
Reactie van Rob van Schijndel op 14 Maart 2016 op 19.57

Hallo Max,

Alles wat op de attestation staat, staat ook op je carte vitale. De dokterverklaring over de chronische ziekte moet dus ook op je kaart staan. Heb genoeg cliënten in een dergelijke situatie en daar gaat het wel goed. Lijkt me dus geen Europees probleem, maar hooguit een individueel probleem (natuurlijk net zo vervelend).

Succes!

Rob 

Reactie van Ingrid op 14 Maart 2016 op 20.04
De vraag is of je huisarts een demande d'affection de longue durée heeft aangevraagd. In de volksmond: prise en charge 100%. Dan is alles vergoed voor die bepaalde aandoening dus ook de medicijnen. Wel moet je bij betalen voor depassements d'honoraires.
Reactie van Annemieke op 15 Maart 2016 op 0.39

Bonsoir, herkenbare situatie. Ik ben via RSI verzekerd + mutuelle. Mijn man bij CPAM zonder mutuelle. Vanwege ALD, verkregen via de huisarts voor 100% verzekerd maar ook bij mijn man kan dit blijkbaar niet worden vermeld op de CV. Mise à jour bij een borne is nutteloos, dat werkt zo niet. Bij de pharmacie proberen we altijd een assistente te vinden die bekend is met de situatie en bovendien hebben wij een bericht daar in de pc laten zetten zodat nu elke assistente kan zien wat er speelt. Ze gebruiken daar de CV van mijn man niet, dat kost hen en ons onnodig veel tijd. Daarnaast zijn we al enkele malen bij de CPAM in Moulins geweest voor dit probleem en ons is verteld dat het een programma-fout betreft die helaas niet kan worden opgelost. Om te bewijzen dat de 100% is toegekend hebben wij een A4 met dat bericht meegekregen en altijd bij ons. Zo komt het meestal wel goed maar vervelend is het wel!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden