Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Waarde  Forumleden,

Als kind werd ik al snel geconfronteerd met het feit dat de aarde verschillende grondsoorten bevat.

Zo had je  zand in de zandbak, strandzand aan zee en je kon zelfs van de grondsoort klei figuren vormen.

In mijn jeugd hielp ik mijn vader wel in de tuin. De grond bestond er uit zwart zand dat makkelijk te bewerken was ook met een kinderschepje :) Anders werd het toen ik 'om den brode' ik naar West-Friesland verhuisde.

Om mijn eigen tuin te ordenen moest ik de zware kleigrond te lijf gaan. Was de klei nat, dan ontstond er een soort boetseerklei, was de klei droog dan ontstonden er keiharde brokken, waar een hark niets mee kon doen.

Later zou ik ontdekken dat een West-Friese smid ( merk Sneeboer) speciale gereedschappen had ontwikkeld om de klei te manipuleren.

Ik was dus in Nederland al wel gelouterd om met grond om te gaan en in mijn tuinhuisje verschenen verschillende werktuigen zoals een bats , een spitvork , een schoffel en een hark en een spitschop.

Anders werd het toen ik mij gedwongen zag te werken in mijn  Franse tuin , ja in voorouderlijke grond !

Van mijn uit Nederland meegebrachte schop brak al spoedig de steel. de grond in mijn Franse tuin bestaat uit een zavelige grond waarvan delen veel stenen bevatten. Sommige stenen zijn zo groot dat er een pikhouweel ( pioche) aan te pas moet komen. Graven en wrikken wordt het om een gleuf te graven of een struik te planten. Soms voel ik mij een soort Hunebedbouwer :)

Hier moest de Franse metaalhandel aan te pas komen. Tot mijn grote vreugde vond ik dus tuingereedschap om in de Franse grond te woelen en te werken. Blij werd ik van de Franse schep of bats , dus een schep om grond te verplaatsen.

Het Franse model heeft een breed blad en een lange steel, die je rug blijkt te sparen bij schepwerk. Ook een prettig klein vorkje , een Fourche á rosier is een prettig werktuigje om tussen de rozen en vaste planten meer te werken. Ik gebruik het ook om het materiaal in de compostbak om ter zetten. Een aanrader !

Naast modern, elektrisch tuingereedschap zoals de bladblazer, ben ik ook in het bezit van oerdegelijke oude gereedschappen zoals een groot, gekromd haakvormige sikkel op lange houten steel om braambossen te lijf te gaan.

 Goed gereedschap is het halve werk !

Nu de jaren gaan tellen is ook een handige 'Bladpakker' prettig. ( Gamm vert)

Je behoeft niet meer zwaar te buigen om tuinafval van de grond te pakken. Ook een aanrader voor de oudere tuinier.

Wie niet sterk ( meer) is, moet slim zijn !!!

Weergaven: 654

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20210930, Exterieur, Korte Verhalen

Reactie van Ingrid op 30 September 2021 op 8.28

Leuk verhaal! Heeft u geen foto's van deze fraaie gereedschappen?

Reactie van Helena van Binsbergen op 30 September 2021 op 9.08

Zo herkenbaar! Ik raad U de 'grelinette' aan om de aarde los te maken zonder rugpijn.

Bedankt voor de Uw leuke berichten, lees ik met veel plezier.

Reactie van A.L. Longayroux op 30 September 2021 op 10.50

Dank Helena en Ingrid voor jullie leuke reacties. Ik zal wat foto’s maken van de gereedschappen.

Reactie van Bram van Zanten op 30 September 2021 op 14.55

Ja zo heerlijk herkenbaar. Mijn favoriete stuk authentiek gereedschap, die sikkel op een lange steel, wordt "bij ons " in de Morvan vanwege de vorm een croissant genoemd. Een stuk geruislozer  en duurzamer dan een débroussailleuse.

Reactie van El Burro Català op 30 September 2021 op 16.36

Leuk stukje 'Meneer met de Franse achternaam'. @Bram van Zanten: bedoelt u de zijs? Een prachtig gereedschap, door mij ook herontdekt! Schoon en geruisloos.

Reactie van Bram van Zanten op 30 September 2021 op 16.44

nee hoor gewaardeerde Catalaanse Ezel , het is geen zeis en helemaal geen zijs. Het stuk ijzer is een heel stuk kleiner en de krommer dan  van een zeis en ook de maaibeweging is veel korter. Het hanteren van een croissant bij het kortwieken van een bramenjungle is ook veel zwaarder en dus vermoeiender dan het maaien van een pelouse met een zeis.

Reactie van El Burro Català op 30 September 2021 op 16.57

Oh Bram! Hoe schaam ik mij! Zeis... Dank u wel!

Reactie van Jan Vallentgoed op 30 September 2021 op 22.32

De rechter gebruik ik vaak, voor €2 gekocht op een brocante

De linker kreeg ik er gratis bij, dat blijkt een model uit la Grande Guerre te zijn.

fer de pelle pioche SEURRE modèle 1909 de poilu

Reactie van Rob van der Meulen op 1 Oktober 2021 op 12.44

Wat zou ik moeten doen zonder mijn pioche?

Onmisbaar gebleken in mijn strijd tegen woekerende bamboe die zelfs ingesloten door een miniatuur Maginot linie (60 cm diep) poogde te ontsnappen via een afvoer (surplein) van onze vijver.

Reactie van A.L. Longayroux op 1 Oktober 2021 op 19.23

Bonsoir, hier is weer die Nederlander met die bijzondere Franse naam

Hartelijk dank mensen voor de interessante reacties.

 Uit de reacties blijkt wel dat forumdeelnemers niet terugdeinzen om met zwaar materieel de Franse grond te bedwingen.

Vechten tegen bamboe- en bananen-rhyzomen is een karweitje apart. De wortels gaan 'lopen' en de taaie bamboe laat zich niet snel ( letterlijk :)) uit het veld slaan. Menige zweetdruppel zal vallen bij dit werk, waar een balorige toeschouwer soms roep::"Het luie zweet is snel gereed" !

Mijn devies :"Je maintiendrai";)

Tevens de gevraagde afbeelingen van de Franse bats, het handige, kleine vorkje ( fourche á rosier) en het rugbesparende tuinafvalhappertje.( Gamm vert)

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden